Header Marieke Rik

Ervaringen van de werkvloer

Collega's Rini en Frank schrijven geregeld korte blogs over hun werk. Hieronder lees je hun verhalen.

'Keuzes maken' | 23-08-2019

'Als team van begeleiders komen we in ons werk soms voor lastige keuzes te staan. Vooral als de emoties hierbij in belangrijke mate een rol spelen. Kort geleden deed zich een dergelijke situatie op onze woonlocatie voor… 

Hendrie had al dik tien jaar een fijne woonplek in Aalten en we hadden samen veel prachtige en waardevolle momenten meegemaakt. De laatste jaren ging het allemaal wat moeizamer. De leeftijd kreeg meer en meer vat op hem. Bij de 62-jarige Hendrie was sprake van dementie en vanwege het feit dat hij het syndroom van Down heeft, verloopt dit verouderingsproces in een versneld tempo. Langzaam zagen we de blik in zijn ogen vervagen. Zekerheidjes vormden soms ineens vraagtekens en het leven werd eigenlijk meer en meer een zoektocht. Zijn appartement kon hij af en toe niet meer vinden. Het aantrekken van sokken ging het ene moment prima, maar lukte even later totaal niet. Een koffielepeltje is om te roeren, maar hoe doe je dat ook al weer? 

Als team hebben we de situatie van Hendrie vaak gesproken en telkens werd er door de begeleiding ingespeeld op de wisselende omstandigheden. Uiteraard vond er veelvuldig overleg plaats met de familie, die altijd een zeer grote betrokkenheid toonde. Ook zij zagen tijdens de regelmatige bezoekjes, dat het allemaal steeds moeizamer in. De verschillende aanpassingen in zijn woonomgeving gingen feitelijk langzamer dan de veroudering van Hendrie. De vraag begon zich steeds meer op te dringen, of de plek waar hij verbleef, nog wel de juiste was? Na veel wikken en wegen werd besloten binnen de organisatie op zoek te gaan naar een geschiktere locatie. Een locatie waar meer nabijheid aan Hendrie kon worden geboden. De familie stond helemaal achter deze stap, maar binnen het begeleidingsteam van de woonlocatie zaten we aanvankelijk niet helemaal op één lijn. 'Doen we het maximale om alles voor Hendrie te regelen?' was een vraag die ons vaak bezighield. De symbolische grens werd langzaam steeds verder verschoven. Totdat de professie het uiteindelijk toch won van de emotie. We gingen definitief op zoek naar een passende woonplek voor Hendrie. Gelukkig vonden we die al snel! De familie was blij met onze doortastendheid en vooral de wijze waarop dit samen is opgepakt.   

Hendrie woont nu sinds enkele weken op een andere locatie, die uitermate geschikt voor hem is. Hij krijgt hier de volle aandacht en nabijheid die hij zocht!  

De keuze, die we als team hebben moeten maken, blijkt uiteindelijk de enige juiste te zijn geweest. Hoe moeilijk die misschien ook was…'  

Geschreven door Frank Roos, Persoonlijk Begeleider en blogger bij Estinea

'Wie heeft hier de leiding?' | 06-08-2019

Een vriendin van mij werkt op een zorgboerderij. Dagelijks worden tal van klussen uitgevoerd: de dieren voeden (en aaien), de stal uitmesten, vegen, eieren rapen, gras maaien, onkruid wieden en ga zo maar door. Maar bovenal wordt er heel erg genoten!

Iedereen doet mee, op zijn eigen manier. En als mensen een poosje meedraaien weten ze zelf wel wat er gebeuren moet en wat ze graag willen doen die dag. Voor bezoekers kan het er wat rommelig en ongeorganiseerd uit zien, maar tóch is iedereen bezig met zijn taak. Sommige mensen vinden het leuk om bezoekers te ontvangen en aaien ondertussen de kat, hond of konijn. Sommigen doen dat met een kip. Prima! En als er bezoekers komen zijn ze er als de kippen bij om te vragen wie ze zijn en wat ze komen doen. Ondertussen wijzen ze de weg naar dat wat de bezoeker vraagt.

Alle mensen die buiten werken dragen een overall. Lekker duidelijk! Van verre is te zien wie waar aan het werk is. En als er iemand even uit het oog is omdat hij/zij een tukkie ligt te doen bij de poezen, is die persoon zo terug gevonden. Natuurlijk draagt mijn vriendin ook een overall, en dát brengt bezoekers soms wat in de war.

Het groepje mensen met overall is druk aan het werk als er een bezoeker wordt gebracht en vraagt: ”Wie heeft hier de leiding?"

Geschreven door Rini Bongen, Assistent Begeleider en blogger bij Estinea

'Groeibriljant' | 24-07-2019

'Estinea biedt jaarlijks tientallen studenten de mogelijkheid om als stagiair ervaring op te doen op woonlocaties of bij de dagbesteding. Jonge mensen, maar ook herintreders, die een bovengemiddelde belangstelling hebben voor de zorg. En waar de een het al snel echt in de vingers blijkt te hebben, heeft de ander wat meer tijd en begeleiding nodig.

Op onze woonvoorziening, locatie Hogestraat in Aalten, liep het afgelopen jaar Wout stage. De jonge student zat in zijn laatste jaar en had dus al enige ervaring. Dat bleek snel, want hij paste zich moeiteloos aan. De omgang met de cliënten ging hem ogenschijnlijk gemakkelijk af en zijn rustige en voorspelbare gedrag werkte als een magneet. Wout ontpopte zich razend snel tot een graag geziene begeleider, die de kneepjes van het vak al goed onder de knie had. Al snel na zijn komst wist hij wat er van hem verwacht werd en toonde hij initiatief. De samenwerking met de medewerkers was ook erg plezierig. Wout voelde zich deelgenoot bij problemen en dacht mee over oplossingen. Een echte teamplayer dus, die prima paste op onze locatie.

Het einde van zijn stageperiode kwam in zicht en Wout liet weten dat hij eigenlijk wel graag aan het werk zou willen bij Estinea. Samen hebben we gekeken naar welke stappen hij het best zou kunnen ondernemen en Wout ging met onze adviezen aan het werk. Er volgde een goed gesprek bij Personeelszaken en we hebben als team besloten om een positief advies over hem uit te brengen. De beloning voor een uitstekende stageperiode bij ons is er voor hem gekomen, want hij kreeg een contract aangeboden en dit heeft hij met beide handen aangepakt. 

Het is belangrijk voor Estinea om groeibriljanten als Wout de kans te bieden om zich verder te ontwikkelen. De krapte op de arbeidsmarkt naar goede werknemers is merkbaar, dus daar moet op ingespeeld worden. Daarnaast is het een prima signaal naar de buitenwereld dat stagiaires met een goede inzet, de kans (kunnen) krijgen op een vaste aanstelling.

Wout was uiteraard erg blij met de mogelijkheid die hem wordt geboden. Het team dat deze groeibriljant mag slijpen, wacht een prettige collega met veel kwaliteiten!'

Geschreven door Frank Roos, Persoonlijk Begeleider en blogger bij Estinea

Meedoen was nog nooit zo simpel! | 10-07-2019

'We willen allemaal meedoen. Meedoen in een wereld die de cliënten misschien niet altijd goed begrijpen. Maar ik begrijp het zelf ook niet altijd. Zo is het dan ook wel weer. Meedoen geeft gewoon een goed gevoel!

We proberen bij Werk en Activiteiten zinvolle klussen te bedenken. Door de jaren heen zijn we daar ook best goed in geworden! Soms wordt het zo in je schoot geworpen omdat iemand, die niet bij Estinea werkt, er oog voor heeft. Super leuk is dat!

Zoals de gastvrouw die nog niet zo lang binnen hetzelfde zorgcentrum werkte als waarin Estinea actief is. Ze was menulijsten aan het knippen terwijl ze er eigenlijk geen tijd voor had. Ze heeft goed contact met een paar van de cliënten. Met name met Henny! Ze zitten vaak met elkaar te draken. Ook al kan Henny niet goed spreken, ze verstaan elkaar prima!

De gastvrouw vroeg me of Henny het misschien kon doen. Ze legde me uit wat de bedoeling was en een nieuw klusje was geboren! Elke dinsdagochtend mag Henny nu de menulijsten doorknippen en in een hoesje doen voor de medewerkers van het restaurant van het zorgcentrum. Eén postbakje, 7 insteekhoezen en een schaar. Meer was er niet voor nodig! De gastvrouw legt de lijsten in het bakje, Henny pakt het bakje, gaat aan tafel zitten en knipt keurig de juiste lijntjes door.

Een win-win-situatie! Henny doet mee, de gastvrouw heeft meer tijd over voor andere zaken en de bewoners kunnen het menu dat ze wensen aankruisen. En ik sta er bij te glimmen met een mengeling van ontroering en trots!

Zó simpel, zó voor de hand liggend en vooral zó ontzettend leuk om te zien hoe het contact tussen Henny en de gastvrouw ontstond en tot een mooie samenwerking heeft geleid!'

Geschreven door Rini Bongen, Assistent Begeleider en blogger bij Estinea

Wandelende encyclopediën | 17-06-2019

'Veel collega’s binnen Estinea werken hier al zo lang, dat toen zij hier begonnen ik nog een zaadje was.' Dat zei een jonge collega eens tegen mij. Daar moest ik even over nadenken, maar inderdaad: er zijn heel veel trouwe collega’s. Velen veranderen wel een paar keer van werkplek binnen Estinea, maar er zijn collega’s die echt al 25 of 30 jaar bij Estinea werken.

Sommigen hebben alles al zes keer meegemaakt en zijn door de wol geverfd. Ze winden zich niet meer snel op. En het lijkt of ze álle cliënten van Estinea kennen; hun verjaardagen en verleden dreunen ze zo op. Ze kennen Estinea van haver tot gort en weer terug. Daar kun je niets anders dan ontzag voor hebben. Handig zijn die collega’s ook, want je hoeft voor veel zaken niet zelf opzoek te gaan naar antwoorden. Wandelende Estinea encyclopedieën zijn het!

Ondanks onze encyclopedieën is de computer inmiddels ook onmisbaar geworden. We foeteren er allemaal op wanneer ze niet doen wat we willen. Maar we weten ook dat we niet meer zonder kunnen: DMS, Cura, ProActive, Handboek zus en zo, notities, Outlook en ga-zo-maar-door.

Dáár gaat soms iets mis met de door-de-wol-geverfde collega’s. Ze hebben enorm veel kennis maar niet iedereen heeft de komst van de computer omarmd.

Gelukkig hebben we stagiaires of jonge collega's die meestal goed met de computer overweg kunnen. Wat een heerlijkheid is het om een jonge heer of dame op je werk te mogen begroeten. Fris, onbevangen en super handig met computers. Dáár kunnen we allemaal, ook de encyclopediën, veel van leren!

Geschreven door Rini Bongen, Assistent Begeleider en blogger bij Estinea

Abraham op maat | 10-06-2019

Nicolaas is begin mei jarig geweest en werd 50 jaar. Hij was hier al best lang van tevoren op zijn manier mee bezig. Af en toe liet hij ons in woord en gebaar weten hoe hij zijn verjaardag graag ingevuld zou willen zien. Het moest in ieder geval geen groot feest worden met toeters en bellen. Gewoon, een gezellige verjaardag thuis met familie en huisgenoten. Als je Abraham ziet, hoort er een pop bij en dat zou wel erg zijn, zo vertelde hij. Een mooie taart is natuurlijk ook een zekerheidje. Slingers binnen en buiten zouden het extra feestelijk maken.

Telkens kwam Nicolaas met een nieuw stukje van de puzzel en dit is kenmerkend voor iemand met het autistisch spectrum. Geen uitgebreide toestanden en onverwachtse activiteiten dus, want die zouden hem behoorlijk uit het lood kunnen slaan. Voorspelbaarheid was het motto en zijn begeleiders gingen hier op de juiste wijze mee om. Het moest niet alleen een feest worden voor Nicolaas, maar eigenlijk vooral een feest door Nicolaas. Hij had de regie over zijn eigen verjaardag. De organisatietaken werden verdeeld en de kwaliteiten van de medewerkers werden hierbij optimaal ingezet. Een mooi spandoek en een pop verrezen in de tuin voor het complex. Een prachtige taart werd er gemaakt, waarop de kwaliteiten en interesses van de jarige optimaal naar voren kwamen. Een klein gezelschap werd uitgenodigd en gedurende zijn verjaardag was Nicolaas het middelpunt. De sfeer voelde ontspannen en dat was aan het feestvarken te merken. Hij maakte een relaxte indruk, terwijl hij toch een flinke dosis aandacht kreeg. Nadat de festiviteiten voorbij waren, ontving de aanwezige begeleidster een dikke knuffel. Duidelijk een teken dat de viering van de 50e verjaardag van Nicolaas op maat gesneden was....

Geschreven door Frank Roos, Persoonlijk Begeleider en blogger bij Estinea.