HeaderVervolg

"Die onvoorspelbaarheid maakt het juist zo leuk!"

Geplaatst op: 27-12-2021

Romy ter Bekke

“Kom je een keer kijken?” vroeg Jordin mij tijdens een verjaardag van gemeenschappelijke vrienden. Hij werkt op een woon-werklocatie van Estinea in Aalten en hoorde dat ik een andere uitdaging zocht. Na zes jaar in de ouderenzorg vond ik het werk lichamelijk zwaar worden en ik miste uitdaging. En dus besloot ik, zonder al teveel verwachtingen, een dag mee te lopen op de werkplek van Jordin.

Het team ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking die door spanning moeilijk verstaanbaar gedrag kunnen laten zien. Een heel andere doelgroep dan ik gewend was, maar tijdens de dag meelopen wist ik: dit is iets voor mij. Toen is het snel gegaan. Binnen één week had ik een gesprek en werd ik aangenomen. Twee maanden later kon ik aan de slag en startte ik een BBL-traject. Ik werk nu 28 uur en ga daarnaast een dag naar school voor de opleiding persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen. Je leert zo hoe je mensen met bijvoorbeeld een verstandelijke beperking, verslavingsproblematiek, psychische stoornissen en/of gedragsproblematiek kunt ondersteunen.

Heel eerlijk: mijn eerste werkdagen waren erg wennen. Het kost tijd om cliënten te leren kennen, en dus ook hun gedrag. Nog steeds is dit soms onvoorspelbaar, maar ik zie nu beter in wanneer iemand moeilijk verstaanbaar gedrag kan vertonen. Het is ongelooflijk hoeveel ik al geleerd heb in twee maanden tijd. Ook met dank aan mijn collega’s; het is echt een superleuk team om in te werken.

Het werk is heel afwisselend. Geen dag is hetzelfde en dat is precies de reden dat ik hier werk. Die onvoorspelbaarheid maakt het juist zo leuk! Net als het contact met cliënten en de dingen die ik met hen kan ondernemen. Zoals samen namens een makelaar uit de regio verkoopborden bij huizen plaatsen of de velden van de voetbalvereniging in het dorp schoonhouden. Iedereen heeft het daar zo naar z’n zin, daar word ik ook blij van!”