HeaderVervolg

"Als je twijfelt, gewoon doen!"

Geplaatst op: 17-10-2022

Belinda Kempers

Belinda (53) deed de afgelopen jaren de Beroeps Begeleidende Leerweg waarbij je veel leert in de praktijk en één dag per week naar school gaat. Ze blikt terug op haar carriereswitch, haar opleiding én de voldoening die haar werk bij Estinea geeft. 

Ze vertelt: 'Vier jaar geleden gooide ik het roer om. Nu onze kinderen groter zijn, dacht ik na of ik mij als interieuradviseur verder wilde ontwikkelen of dat het tijd was voor iets anders. Ik zag een advertentie waarin BBL-ers werden gevraagd voor woonbegeleiding van mensen met een verstandelijke beperking. Twintig jaar geleden keek ik al eens naar deze functie, maar toen deed er niets mee. Nu twijfelde ik opnieuw, maar ik belde toch voor meer informatie. Op de laatste dag voor de sluitingsdatum besloot ik te solliciteren. Mijn vader gaf de doorslag. Hij zei:’ Beter spijt hebben van iets wat je hebt gedaan, dan van iets wat je hebt gelaten, Belinda".

Nieuwe onderwijswereld

En toen ging het snel volgens Belinda. 'Voor ik het wist, was ik weer student in een compleet nieuwe onderwijswereld. Alles gaat tegenwoordig digitaal en het eerste half jaar moest ik echt ontdekken hoe dat werkt. Ik kreeg een contract voor 29 uur bij Estinea, waarvan ik 4 uur per week naar school ging. Elk schooljaar werkte ik op een andere locatie om zo verschillende doelgroepen te leren kennen. Terugkijkend op het eerste jaar realiseerde ik me dat je werken én studeren er niet even bij doet. Je voelt de verantwoordelijkheid voor de cliënten, krijgt veel nieuwe indrukken en je hebt tijd nodig om je weg te vinden in de organisatie, school en het studeren. Dat is best intensief."

Leuker dan ik dacht

"Toch was het nog leuker dan ik dacht. Ik ben in dit werk meer mezelf. Ik merk dat mijn levenservaring goed van pas komt en ik kan echt iets toevoegen aan iemands leven. Een voorbeeld? Een cliënt met autisme die geen lichamelijk contact wil, gaf me voor mijn afscheid regelmatig een kus. En tijdens een wandeling of gesprek ontspant een andere cliënt zo dat hij durft te delen hoe lastig sommige situaties zijn, om daarna samen naar een oplossing te zoeken die zichtbaar rust geeft. Of een cliënt die zegt dat ze altijd erg moet wennen aan nieuwe begeleiding, maar niet bij mij. Mooie momenten ontstaan doordat ik me open en kwetsbaar opstel en zo een vertrouwensband met de mensen opbouw. Vanuit dat vertrouwen kan ik echt iets voor hen betekenen en dat geeft veel voldoening."

Ook vertrouwensband met collega’s

"Het is mooi dat cliënten groeien door mijn inbreng, maar ik groei ook door hen. Ze houden je, net als je eigen kinderen, regelmatig een spiegel voor. Met collega’s reflecteer je ook op je eigen én op elkaars gedrag en handelen. Dat zijn vaak persoonlijke gesprekken waardoor je ook met hen een vertrouwensband krijgt. Die nauwe samenwerking vind ik fijn. Er is veel onderlinge waardering en ook de arbeidsvoorwaarden in deze sector zijn goed geregeld. Bovendien is geen dag hetzelfde, dus ben je toe aan ander werk, breng je graag structuur aan en geef je om mensen? Laat je verrassen door de gehandicaptenzorg!'

Meer weten over leerwerkplekken bij Estinea en openstaande vacatures? Kijk op deze pagina

----

Dit verhaal verscheen eerder op www.zorgvoordeachterhoek.nl / Fotografie: Hip en Stijl Fotografie