HeaderVervolg

"Geen dag met tegenzin naar m'n werk"

Geplaatst op: 16-12-2021

Patricia du Pré

Na de havo koos Patricia ervoor om Pedagogiek te gaan studeren, maar na twee en een half jaar stopte ze daarmee. Ze vertelt: “Ik wist op dat moment eigenlijk niet zo goed wat ik wilde en het studeren ging niet makkelijk. Nadat ik gestopt was, ben ik bij het ziekenhuis gaan werken als voorraadbeheerder. Ik heb destijds ook nog een dagje meegelopen bij een woongroep voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Dat vond ik erg leuk. Een kennis vertelde dat daar opleidingsplekken vrij kwamen, alleen was ik toen net bij mijn toenmalige baan begonnen. De timing was toen gewoon niet goed.”

Loopbaancoach

Patricia werkt een jaar in het ziekenhuis. Ze vertelt daarover: “Er kwam een moment waarop ik me afvroeg: wil ik dit voor de rest van m’n leven doen? Via Instagram kwam ik bij een loopbaancoach terecht. Diegene zocht iemand om te coachen voor haar afstudeeropdracht. Niet geschoten is altijd mis, dacht ik, en ik mocht bij haar starten. Na een aantal sessies kwam ik erachter dat ik graag met mensen wilde werken, maar dat de zorg aan het bed mij niet aansprak. Ik mocht via het ziekenhuis eens meekijken met een verpleegkundige. Het lichamelijke verzorgen trok mij minder, maar mensen begeleiden des te meer.

Leren en werken tegelijk

Patricia vervolgt: “Ik heb daarna actief gezocht naar BBL-opleidingen. Er moest tenslotte ook geld in het laatje komen, dus werken en leren tegelijk sprak me wel aan. Ik wilde graag weer een studie volgen. Ik heb nooit een hekel aan school gehad en behalve de havo had ik niets afgerond. Ik kwam uit bij de opleiding tot Persoonlijk begeleider. Ik wist eigenlijk niets van de gehandicaptenzorg, op dat ene dagje meelopen bij een woongroep na. Ik ben dus redelijk in het diepe gesprongen en heb gesolliciteerd op een opleidingsplek bij Estinea. De timing was toen wél goed. Ik zit hier heel erg op m’n plek en ben sindsdien geen dag met tegenzin naar m’n werk gegaan. Ook de combinatie werken en leren bevalt me goed. Wat ik fijn vind en wat voor mij goed werkt, is dat de theorie die ik op school leer ook in de praktijk zie. De stof is heel herkenbaar.”