HeaderVervolg

'Het is nog wel even wennen'

Geplaatst op: 28-5-2019

Hidde logeert een weekend per maand bij Estinea

Hidde Tuenter is 24 jaar en logeert een weekend per maand bij Estinea. Hij heeft CHARGE en woont samen met zijn ouders en broertje en zusje in Silvolde. Dat hij kan logeren aan de Jachtlaan is een uitkomst, al is het voor iedereen in het gezin nog wel even wennen.

Hidde is een vrolijke, onderzoekende, leergierige en sociale jongen’, vertelt moeder Paula. Hij is graag betrokken bij activiteiten in het dorp. Zo is hij vrijwilliger bij het SiZoKa, loopt mee voor het jeugdcarnaval, trommelt bij Willem Tell en gaat drie keer in de week naar de sportschool. Drie dagen in de week gaat Hidde naar Werk en Activiteiten Gendringen-Ulft (WAGU) en hij werkt één dag als conciërge op de Plakkenberg. Daarnaast helpt hij eens in de drie weken bij -40Celcius in Varsselder. Een actieve jongen dus die de leeftijd heeft om te kijken naar de volgende stap van zelfstandigheid. Dat hij kan logeren aan de Jachtlaan in Silvolde is een uitkomst. ‘In ons hoofd weten we dat het een goede stap is, in ons hart willen we het liefst als gezin bij elkaar blijven. Het is dus nog wel wennen’, vertelt moeder Paula.

Groeiproces

De Jachtlaan ligt in de wijk waar Hidde vroeger woonde. Paula: ‘Dat helpt, hij komt oude buren tegen op straat en maakt dan een praatje. Er wonen ook mensen die hij kent van de WAGU.’ Tijdens een logeerweekend heeft Hidde een eigen slaapkamer, toilet en douche. Hij eet mee in de gemeenschappelijke ruimte en doet samen met de andere bewoners mee met de activiteiten. Paula: ‘Hij wordt betrokken bij het dagelijkse leven, zo ook tijdens de vakantie met uitstapjes bijvoorbeeld’. ‘In de communicatie ging het onlangs even mis, vandaar dat het belangrijk is dat we steeds goed met elkaar in gesprek blijven om dit groeiproces samen met Hidde te doorlopen’, vertelt moeder Paula.

Blijven uitdagen

Voor Paula is het belangrijk dat haar zoon zich thuis voelt aan de Jachtlaan. ‘Ik hoop ook dat hij daar voldoende uitgedaagd wordt, wij hebben altijd geïnvesteerd in zijn persoonlijke ontwikkeling. Hij helpt mee in het huishouden en heeft zijn eigen taken. Tijdens het logeren pakt Hidde ook zijn verantwoordelijkheid maar net als voor iedereen geldt: zien werken, doet werken. Wanneer Hidde ziet dat anderen niet werken, doet hij dit ook niet. Ik hoop dat hij hierin gestimuleerd wordt.’