HeaderVervolg

"Ik heb weer energie in mijn werk"

Geplaatst op: 7-3-2023

Bas van Bilsem

Als IT-consultant kwam Bas van Bilsem (39) jarenlang bij veel zorgorganisaties over de vloer. Toen hij merkte dat zijn werk hem niet meer zoveel plezier gaf als vroeger, ging hij op zoek naar wat hij wilde. En hij vond het bij Estinea.

“Ik wilde meer contact met mensen en keek daarom naar de ziekenhuis- en jeugdzorg, maar kwam tot de conclusie dat de gehandicaptenzorg toch het beste bij mij past. Het was echt een gevoel. Een teamgenoot van de voetbal had zelf net een overstap naar Estinea gemaakt en was positief. En dus solliciteerde ik er ook.

Estinea viel op

Tijdens de sollicitatieprocedure viel Estinea me echt op. Er was veel pragmatisme, bijvoorbeeld rondom mijn salaris. Ik wist natuurlijk heel goed dat mijn nieuwe salaris totaal anders was dan mijn oude. Dat was wel spannend en gaf ook onzekerheid. Opleidingscoördinator Marlon stelde gelijk voor een pro forma berekening te maken. Zo zag ik heel snel of ik het hiermee ging redden – en dat was zo. 

Wie ben je?

Ik zit nu in het tweede jaar van mijn BBL-opleiding. Een dag per week ga ik naar school, de andere vier werk ik op een woning van Estinea in Enschede. Ik ondersteun bewoners die hun eigen leven leiden, vaak ook betaald werk hebben maar op sommige vlakken wat hulp kunnen gebruiken. Denk aan omgaan met social media, vriendschappen of alcohol- en drugsverslavingen. Zelf ben ik een heel energiek persoon, dus ik zet bewoners ook graag aan om samen te sporten! Ik vind het heel mooi om bij elke bewoner te ontdekken: wie ben je als persoon? En hoe kan ik je het beste ondersteunen?

Dat geeft zelfvertrouwen

Hier starten voelde - net als op mijn vorige locatie - gelijk als een warm bad. Mijn collega’s staan heel erg open voor nieuwe ideeën, of je nu veel werkervaring hebt of niet. Ik was bijvoorbeeld nog geen twee maanden aan het werk toen ze me vroegen mee te kijken naar de formatie en de roosterplanning. Dat geeft zelfvertrouwen. Het leuke is dat ik nu ook mijn ‘oude’ ICT-talent kan inzetten op de locatie en ook collega’s en bewoners help bij vragen.

Weer energie

Soms denk ik wel: is school echt nodig? Ik leer toch het meeste in de praktijk. Mijn collega’s en de bewoners zijn heel positief over mij, dat is fijn te horen. Zo wilden mijn collega’s me eigenlijk nu al in vaste dienst nemen, maar ik moet toch echt eerst mijn opleiding afmaken. Neemt niet weg dat het natuurlijk een mooi compliment is. Al met al ben ik heel blij met mijn keuze. Ik krijg weer energie van mijn werk. Sterker nog: het voelt haast niet als werk!”

Meer weten over een leerwerkplek bij Estinea? Kijk op deze pagina of kom eens een kopje koffie drinken!