HeaderVervolg

“Ik laat het gebeuren”

Geplaatst op: 10-8-2021

Theo Boesveld

Collega’s bij Estinea zetten vaak hun eigen talent in bij het werk. Bijvoorbeeld Theo Boesveld. Theo is begeleider bij theatertrainingsgroep Spelen! van Estinea. Hij heeft Spelen! vier jaar geleden opgericht. Het is een activiteitenlocatie waar cliënten toneelspelen, muziek maken, dansen. Kortom: spelen! Zelf speelt hij bij een toneelvereniging in Winterswijk.

Theo: “Talent? Dat is iets wat vaak vanzelf gaat en waar je blij van wordt. Dat kunnen de kleinste dingen zijn. Het gaat erom dingen te doen vanuit je hart, dan stroomt alles. Toneelspelen is voor mij samen iets moois creëren, iets raken bij mensen, iets ongrijpbaars. Magie.

Via Spelen probeer ik cliënten te leren associëren, hun fantasie te gebruiken en leer ik ze om in het middelpunt te dúrven staan. Durf eens anders te zijn, doe eens gek! Daar gebruik ik verschillende spelvormen voor. Ik pak bijvoorbeeld een kussen en geef ze de oefening om om de beurt in de cirkel te gaan staan met het kussen. En speel maar! De een gaat erop liggen, de ander houdt ‘m vast als een baby en weer een ander houdt ‘m boven z’n hoofd als paraplu…. Of bij een andere oefening krijgt de groep de opdracht: ‘Jij bent nu een blender’ of ‘Jij bent een stofzuiger’. In het begin vindt iemand het vaak eng, maar na een keer te hebben gedaan gaat het gauw makkelijker.

Het belangrijkste is dat iemand ervaart dat-ie het kan, dat zijn zelfvertrouwen kan groeien. Bovendien zien ze wat een ander doet en ik wijs daarop: let op wat er gebeurt. Hierdoor ontwikkelt iemand aandacht en leert hij in de huid van een ander te kruipen. In het begin, als een cliënt er voor het eerst is, gaat het spelen vaak niet vanzelf, maar ik ga het niet voordoen of overpakken. Probeer maar. Ik laat het gebeuren. Het duurt soms even voor er wat gebeurt, maar dat is prima. Die ruimte om te proberen is belangrijk zodat iemand het gevoel krijgt: ik kan dit. Een volgende keer gaat iemand dan sneller iets doen en durft hij meer te proberen en te laten zien. Die probeerruimte geef ik aan cliënten, niet alleen bij Spelen, maar als begeleider in het algemeen. We willen vaak te snel iets doen, maar het laten gebeuren is vaak beter. Kijk wat er dan voor moois gebeurt.”