HeaderVervolg

"Als je hart hebt voor iemand, dan ga je daar gewoon voor"

Geplaatst op: 12-4-2022

Silvia & Dorien

Silvia is een 53 jarige vrouw en moeder van een volwassen tweeling. Ze werkt bij Sparta, een voetbalvereniging in Enschede. Hiervoor werkte ze in het Dierenasiel, maar doordat ze getroffen werd door een hersenbloeding is ze minder fysiek intensief werk gaan doen bij Sparta. Silvia wordt begeleid door Dorien, alweer ruim 13 jaar werkzaam bij Estinea. Ook Dorien heeft twee kinderen en woont in het iets verderop gelegen Almelo.

Wie is Dorien?

Dorien: "Ik vind het fijn om met mensen te werken. Met Silvia werk ik al langer." Silvia vertelt: “Een paar jaar geleden kwam ik in een situatie waar ik helemaal aan de grond zat. Door omstandigheden verloor ik zelfs een dak boven mijn hoofd en leefde ik op straat. Hoewel er veel mensen waren die hun hoofd wegdraaiden, dacht Dorien: we gaan hier een oplossing voor zoeken.” Dorien vult aan: “We liepen tegen een hoop bureaucratie aan, maar met “nee” namen we geen genoegen. We hebben doorgezocht tot we een plek hadden en in de tussentijd was Silvia van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat welkom bij Sparta. Ondanks dat ze op straat moest leven bleef ze de toekomst voor ogen houden en zette ze haar schouders eronder. Ze is zelfs mee gegaan naar een voetbalwedstrijd in het Stadion van FC Twente in die zwarte periode. Echt top. Uiteindelijk hebben we voor Silvia een studio gevonden; bij het Leger des Heils. Een veilige fijne plek, vlakbij haar werk en haar kinderen. Als je hart hebt voor iemand, dan ga je daar gewoon voor.”

Wat leren jullie van elkaar?

Dorien: “Silvia is een bescheiden mens. Ze zal niet zo snel hulp vragen. Ze lost het zelf allemaal wel op. Ikzelf ben eigenlijk van hetzelfde laken een pak. We zijn allebei van: gewoon doorgaan, hoe zwaar het ook is. En ik weet: ook al zoek je geen steun, toch is het fijn om het af en toe te krijgen”. Silvia: “ik ben een gezelligheidsmens. En het liefst onder de menen. We hebben gewoon een klik. Vorige zomer stonden we samen te dansen bij een foodtruck van een zingende bratworst-verkoper, zo leuk! Het is gewoon heel fijn om te zijn onder mensen die ik lief heb.” Beide: “Wij allebei leren misschien hetzelfde van elkaar: dat je het niet allemaal alleen hoeft op te lossen en dat het soms helpt als je je wat opent naar de ander.”

Wat drijft je in je vak?

Dorien: "Of je nou een beperking of problemen hebt of niet, we zijn allemaal mensen. Niemand is beter of minder dan iemand anders; iedereen is gewoon gelijk. Hier bij Sparta werken we allemaal samen en ik vind het belangrijk dat we zorgen voor elkaar en lol hebben. En dat is niet alleen van mij richting de mensen die ik begeleid. Mijn eigen kwetsbaarheden mogen er ook zijn en door hen voel ik me ook vaak zat gesteund. Accepteer gewoon iedereen om wie hij is en dan is er geen verschil.”