HeaderVervolg

“Ook ik heb mijn beperkingen, en door die te laten zien kan Eilien groeien”

Geplaatst op: 22-7-2021

Eilien en Frank

Eilien Wevers woont bij Estinea, op de Slaadreef 15 in Aalten. Frank Hengeveld was haar begeleider. Frank: “Eilien wilde graag smoothies maken. Samen hadden we veel plezier, omdat het heel goed lukte en het zo nu en dan ook lekker misging!”

Wie is Frank?

“Ik ben 47 jaar en woon met mijn vrouw en kinderen in Dinxperlo. Ik werk nu 18 jaar bij Estinea als persoonlijk begeleider in een woongroep voor mensen met een begeleidingsvraag in Varsseveld. Daarnaast volg ik parttime de hbo-opleiding Social Work. Voordat ik in Varsseveld werkte, werkte ik jarenlang op een woongroep voor mensen met een meervoudige beperking in Aalten. Die ervaring kwam goed van pas toen in de eerste coronagolf extra personele inzet nodig was in Aalten. Ik werd voor een periode van drie maanden ingevlogen in de woongroep waar Eilien woont.”

Wat is jullie geluksmoment?

Frank: “Eilien is een pientere, mondige en sociale jongedame en dat kon ik wel gebruiken als invaller. Ze kon me vertellen waar alles te vinden was in huis, wie iedereen is en hoe het reilen en zeilen in haar huis gaat. Ik heb Eilien gevraagd mij in te werken. En dat wilde ze wel.” Eilien: “Ik moest in het begin even wennen dat ik verzorgd werd door een man. Frank doet alles in overleg en ik heb hem alles uit kunnen leggen. We hebben heel veel plezier samen en hij was er ook voor me als ik me eenzaam voelde vanwege de coronamaatregelen.” Frank: “We hebben er samen wat van gemaakt, door dik en dun en we konden ook echt onszelf zijn bij elkaar. Dat voelt als geluk. Zo wilde Eilien op een dag graag smoothies maken voor zichzelf en haar huisgenoten. Eilien zelf dacht dat ze dat niet kon vanwege haar spasmes, maar ik dacht: natuurlijk kan jij dat wel! Ze vertelde me waar alle ingrediënten en materialen te vinden waren. En met wat aanpassingen, een snijplank op haar rolstoelblad, kon ze mij niet alleen wegwijs maken in de keuken, maar hielp ze ook met het bereiden van de smoothies. Samen hadden we veel plezier, omdat het heel goed lukte en het zo nu en dan ook lekker misging. Maar samen kregen we het lachend voor elkaar." Eilien: “Ik kan veel meer zelf dan ik dacht.” Frank: "Ik weet ook niet alles, dus ik ben blij dat ik Eilien kan inschakelen met alles waar ze mij bij kan helpen. Eilien heeft me bijvoorbeeld ook geholpen bij een opdracht van school, waar ik trouwens een goed cijfer voor kreeg”.

Wat drijft je in je vak?

Frank: "Ik vind het belangrijk dat Eilien haar mogelijkheden mag benutten en van betekenis kan zijn. Ik kan haar die positie geven door mijn houding aan te passen. Ik weet sommige dingen niet en ik kan ook niet alles. Ik heb ook mijn beperkingen en juist door die te laten zien en de hulp van Eilien in te schakelen, zijn we gelijkwaardig. Dat is hoe ik in mijn werk het begrip empowerment probeer uit te dragen. Werken met Eilien en alle anderen, dat wil ik doen met plezier en liefde. En misschien is dat wel de hoogste vorm van empowerment. Dat gevoel, jezelf geliefd voelen en belangrijk zijn voor elkaar, is het meest empowerend volgens mij. En daarnaast dat iedereen de mogelijkheid krijgt te mogen doen waartoe hij of zij gewoon in staat is. Met of zonder een beetje hulp van mij."